klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Hasi ultrahang azonnal: tiszta kép a hasüregről

A hasi ultrahang célja, hogy a hasüregben és a kismedencében található szervek, a hasi főverőér, a nyirokcsomók és a többi nagyobb ér állapotát feltérképezze. Mit kell tudni erről az eljárásról? Hogy zajlik, miként érdemes felkészülni a vizsgálatra és milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang azonnali elvégzése?

Mit vizsgál a hasi ultrahang?

Ezzel a típusú ultrahanggal a kismedence és a hasüreg szervei vizsgálhatók. Segítségével felmérhető a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a vesék, a lép, a húgyhólyag, a méh, a herék és a prosztata állapota is. Az ultrahang használatával a szakorvos megvizsgálhatja a nagyereket, illetve a nyirokcsomók állapotát is.

Azt már tudjuk tehát, hogy mely szervekre terjed ki a hasi ultrahang, felmerülhet a kérdés, hogy mit is keresnek az ultrahangképeken az orvosok. Figyelik egyfelől a szervek méretét, elhelyezkedését, szerkezetét és hogy ezekben tapasztalható-e bármiféle rendellenesség, a normálistól való eltérés. Feltűnhetnek kövek, ciszták, tályogok, jó és rossz indulatú daganatok, illetve az is, ha a hasüregben folyadék van.

Milyen esetekben elengedhetetlen a hasi ultrahang azonnal?

Vannak helyzetek, amikor az ember érezheti, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor nem érdemes húzni az időt, halogatni a vizsgálatot, a lehető legrövidebb idő alatt meg kell fejteni a tünetek okát. Ezekben az esetekben javasolt a hasi ultrahang azonnal:

  • görcsös fájdalom a hasban
  • rossz közérzet, puffadás
  • epekő és vesekő gyanúja esetén
  • daganat gyanúja esetén
  • laboratóriumi leletek eredményei okán
  • a lép, a máj vagy a hasnyálmirigy betegségének gyanúja esetén
  • prosztatával kapcsolatos panaszok esetén
  • nőgyógyászati panaszok esetén.

A hasi ultrahang menete

Ez egy roppan egyszerű, gyors és fájdalommentes vizsgálat. A páciens a vizsgálóágyon a hátára fekszik és a hasát szabaddá teszi. Az orvos az ultrahang fejét bőrbatár, hypoallergén zselével keni be annak érdekében, hogy az ultrahang-hullámok jobban terjedjenek. Ez eleinte kissé hűvös lehet, amire a legtöbb esetben az orvos fel is hívja a figyelmet.

Alapvetően a vizsgálat során a beteg a hátán fekszik. Az ultrahangos orvos bizonyos időközönként arra kéri majd a pácienst, hogy mélyen szívja be a levegőt, majd tartsa bent, aztán pedig fújja ki. Ezek mind azt a cél szolgálják, hogy minél alaposabban meg tudják vizsgálni a szerveket.

Az ultrahang által készített felvétel azonnal látható egy monitoron, ami azt is jelenti, hogy a vizsgálatot végző orvos azonnal következtetéseket tud levonni, látja a szervek állapotát. Ezt általában szóban is közlik a beteggel, majd pedig írásos lelet formájában is rögzítik. Az ultrahang során a radiológus felvételeket készít, képeket merevít ki, ezek alapján különféle számításokat tud elvégezni, például meg tudja becsülni a húgyhólyag folyadéktartalmát.

Teendők a hasi ultrahang előtt

Maga a vizsgálat nem kifejezetten bonyolult és nem is igényel hosszú időt, néhány dologra azonban érdemes ügyelni, hogy biztosan pontos és eredményes legyen. A vizsgálatot megelőző 6 órában például tilos enni, tehát éhgyomorra végzik az ultrahangot, inni pedig csak vizet és szénsavmentes ásványvizet lehet. Kifejezetten kerülni kell az ízes italokat és a kávét, az epehólyag összehúzódása ugyanis az eredményt befolyásolhatja. Szerencsés, ha a vizsgálatot megelőző napon a páciens nem fogyaszt puffasztó ételeket, például hüvelyeseket, a bélben lévő gázok ugyanis jelentősen ronthatják az ultrahang vizsgálat pontosságát.

Az ultrahang során a szervek jobban láthatók, ha a húgyhólyag telt, éppen ezért az utolsó hólyagürítés 2-3 órával az UH előtt történjen, a vizsgálat előtt célszerű meginni fél liter vizet és ha lehet akkor csak az ultrahang után felkeresni a mellékhelyiséget.

Lényeges, hogy ha a páciens már korábban vett rész hasonló vizsgálaton, vagy CT-n, MR-en, esetleg vannak friss laboreredmények, akkor ezeket is hozza magával. Így ugyanis lehetőség nyílik a változás megállapítására is.

A hasi ultrahang korlátai

Mint minden vizsgálatnak, a hasi ultrahangnak is vannak bizonyos technikai korlátai. Ilyen például, ha a páciens nem tartja be a vizsgálatot megelőző időszakra vonatkozó előírásokat és például reggelizik, ez ugyanis befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. A daganatos bél betegségek esetén sok esetben csak a markáns, előrehaladott elváltozásokat mutatja meg, ugyanígy az üregen belüli eltéréseket sem lehet minden helyzetben egyértelműen megítélni. Ilyen esetekben célszerű az ultrahangot más vizsgálati módszerekkel is kiegészíteni.

Az ultrahangos diagnosztika egy igen elterjedt módszer, mivel meglehetősen gyorsan lehet felállítani a diagnózist a látottak alapján. Kiválóan alkalmas a nem üreges belső szervek állapotának fájdalommentes feltérképezésére. A kivizsgálások sorában az ultrahang az első vizsgálat. Gyors és könnyen hozzáférhető. További információk a Margit Medical Centerben végzett ultrahang vizsgálatokról: Ultrahang vizsgálat


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb